Current track

Title

Artist

Background

Yngve Ådland / Programleder


Yngve Ådland shows

Jeg tok mine første gitargrep da jeg var omtrent 10-11 år. Min eldre bror spilte i band, og han satte meg på sporet av de første akkordene. Snart ble det slutt på musikkorps og fotball, og gitaren ble min viktigste interesse.

Som 13-åring fikk jeg min første smak av livet som musiker da jeg var vikar som rytmegitarist i min bror sitt band «SNAKES OG» på noen jobber. Det ga mersmak!

Sammen med gode venner fra ungdomsskolen startet jeg tidlig på 70-tallet bandet «LOTUS» som var et coverband som spilte til dans i Hordaland og Sogn & Fjordane gjennom hele første delen av 70-tallet. Vår største bragd var å bli nummer 2 i konkurransen «Bergens Beste Band» i både 1974 og 1976.

Senere var jeg med å starte cover bandet «YO-YO BAND» sammen med Yngve Jacobsen (Musikalske Dvergene) og trommisen Odd Magne Johansen. Dette var et skikkelig schizofrent band som i ene øyeblikket spilte den reneste pop-musikk og i neste øyeblikk iførte seg skinnantrekk og fyrte løs med heavy rock. Artige saker!

Interessen for jazz-musikk ble vekket tidlig, og da jeg reiste i militæret i 1978 hadde jeg med meg en flott jazzgitar som jeg hadde kjøpt hos Hagstrøm Musikk. Det var en Hagstrøm D`Aquisto Jimmy – en gitar som i dag er et samlerobjekt fordi den ble produsert i et relativt lite opplag. Inspirert av Wes Montgomery, Joe Pass og senere Pat Metheny, drømte jeg allerede den gang om en gang å kunne spille gitarbasert jazzmusikk.

Jeg fikk anledning til å teste ut Hagstrøm gitaren da jeg i en periode på slutten av 70-tallet fikk være med i storbandet «BERGEN BAND» og senere «PROVINSENSEMBLET». Det var trompetisten Stein Holdhus som skaffet meg innpass her, og det var den første gangen jeg fikk spille jazz «på ordentlig». Vi spilte på «Nattjazz» i grillen på Studentsenteret som den gang huset Nattjazz arrangementene.

Et annet band jeg er stolt av å ha vært med i er «BALSAM BOYS». Dette var et coverband som spilte vokalbasert popmusikk. Medlemmer var Kato Ådland (gitar/vokal), Knut Aafløy (bass/vokal), Yngve Ådland (gitar/vokal) og Ole Ludvig Krüger (trommer). Kato og Knut stod for valg av låter, og de var veldig flink til å finne de fineste perler av noen låter.

Har også vært med på opptredener med «SULLEKOPPENE» som er et jentekor med base på Nordnes under ledelse av den fenomenale pedagogen og vokalisten Sissel Saue. Sammen med Ole Hamre akkompagnerte vi koret, og en stor opplevelse var da vi fikk spille sammen med Berit Opheim – en av mine absolutte favoritter og en av de aller flotteste vokalistene i Norge!

Det kanskje flotteste prosjektet jeg hart hatt gleden av å være med på er «FARGESPILL». Ole Hamre, Sissel Saue og Hilde Sol Erdal startet i 2004 dette unike prosjektet, og her spilte jeg bl.a. sammen med Ole Hamre og Harald Dahlstrøm – to fantastiske og utrolig inspirerende musikere. “I FARGESPILL møter man barn og unge i aldersspennet 7 til 25 år, fra ulike steder i verden. Alle har ulik bakgrunn, historie og identitet. Det er disse unge som er kjernen i Fargespill, og forestillingene baseres på det aktørene har med seg av kulturskatter i form av sanger og danser, som ofte fusjoneres med hverandre, og med såkalt global ungdomskultur, som hip hop og beatboxing”.

Jeg har som freelance musiker hatt gleden av å være med på mange spennende og artige oppdrag, og har blant annet spilt med følgende artister:

  • Ole Hamre

  • Julian Berntzen

  • Nathalie Nordnes

  • Knutsen & Ludvigsen

  • Sondre Lerche

  • Tor Endresen